Voedingssupplementen

Wanneer je een gezond dieet volgt, dan zul je waarschijnlijk al voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Toch is het handig om dit nog eens te bekijken, want wellicht loop je belangrijke vitamines en mineralen mis, waardoor je je lichaam niet de optimale gezondheid geeft die het kan krijgen. Met voedingssupplementen kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat de vitamine-voorraad wordt aangevuld tot een optimaal level. Deze zijn namelijk ontzettend belangrijk:

Vitamine A

Vitamine A zorgt bijvoorbeeld voor een optimale gezondheid van de botten en het immuunsysteem. Ook is het belangrijk voor de ogen en de huid. Let echter wel op de dosis: een teveel aan Vitamine A kan schadelijk zijn, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen.

Vitamine D

Vitamine D, aanwezig in vette vis, zorgt voor groei en stevige botten. Het lichaam is overigens in staat om onder invloed van zonlicht Vitamine D aan te maken. Een tekort aan Vitamine D kan overigens leiden tot overgewicht, omdat de vetopslag omhoog gaat.

Vitamine E

Vitamine E, bijvoorbeeld aanwezig in broccoli en zonnebloempitten, is goed voor het immuunsysteem en voor de bescherming van cellen en weefsel. Een tekort aan vitamine E komt eigenlijk bijna nooit voor. Een overschot is nauwelijks schadelijk, al is er wel een onderzoek geweest naar het verband tussen prostaatkanker en een overschot aan vitamine E.

Over het algemeen wordt er eigenlijk aangenomen dat het goed is om voedingssupplementen te nemen als aanvulling op een gevarieerd en gezond dieet. Waar echter weinig rekening mee wordt gehouden, is de dosis. Een tekort aan vitaminen is natuurlijk niet goed, maar een fiks overschot is net zo slecht! Probeer de dosis dus goed in de gaten te houden.