Verschillende dieten

Verschillende dieten

Er zijn talloze verschillende diëten die elk weer een eigen denkwijze omvatten. Waar je van het ene dieet punten moet tellen en niet boven een bepaald puntenaantal uit mag komen, mag je van het andere dieet bijvoorbeeld weer geen koolhydraten eten en onbeperkt groenten en fruit naar binnen schuiven. Kortom: het verschil in diëten is enorm, en de resultaten zijn dan ook zeer wisselend. Eigenlijk zijn wij van mening dat het beter is om met mate te eten, en te kiezen voor gezonde en verse ingrediënten. Hierdoor volg je geen streng dieet, maar zorg je ervoor dat je je levensstijl op positieve wijze aanpast. Dit heeft op de lange termijn het meeste effect. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk zonder moeite en op de automatische piloot gezonde keuzes maakt. Wanneer je dit hebt bereikt, dan zit je gebeiteld.

Toch willen we een beetje aandacht besteden aan diëten. Reden hiervoor is dat veel mensen een erg eenzijdige blik op diëten hebben, waardoor ze niet de juiste keuze kunnen maken. Daarom benoemen we je graag enkele bekende diëten én hun voor- en nadelen. Hierdoor kun je een beter beeld vormen van de mogelijkheden, en van welk dieet wellicht het beste voor jou werkt.

Koolhydraatarme diëten zoals het Atkins dieet

In dit dieet worden koolhydraatrijke producten van het menu geschrapt. Denk hierbij aan brood, rijst, aardappelen en dergelijke producten. Doordat koolhydraten vaak redelijk calorierijke ingrediënten zijn, wordt de algehele calorie inname minder door deze producten niet te eten. Hierdoor zal gewicht lager worden.

Crashdiëten zoals sapkuren, detoxkuren en het soepdieet

Tijdens een crashdieet is het de bedoeling dat je in korte tijd veel afvalt. Je mag een korte tijd bijvoorbeeld alleen maar groente- en fruitsapjes drinken, of je mag uitsluitend een bepaalde gezonde soep eten. De meningen over crashdiëten zijn verdeeld. Dit komt omdat de resultaten veelal van korte duur zijn, omdat er in de basis niets wordt aangepast aan het eetpatroon.

Raw food

Sommige die-hards kiezen alleen nog maar voor voedsel dat maximaal tot 42 graden wordt verhit. Dit betekent dat voedsel niet kan worden gebakken, gestoomd of gekookt. Dit zou zogenaamd gezonder zijn. We kunnen je garanderen dat het niet gezond is om een uitsluitend raw-food dieet te volgen. Je loopt het risico op ondergewicht, tandbederf en een tekort aan vitaminen en mineralen. Dit is dus een echte afrader!

Terug naar overzicht